Halifax
Door: Jan
Blijf op de hoogte en volg Jan
19 Juli 2007 | Canada, Halifax
Hoi allemaal,
Maandag zijn we 's middags uit Halifax vertrokken met bestemming Plymouth. Dat betekent weer oversteken en na twee dagen zonder te veel vaart lopen we nu een comfortabele 7 knopen, halve wind met onze Genaker gehesen.
Naar Halifax hebben we geracet vanuit Portsmouth met de Tallships georganiseerd door de American Sail Training Associatian. Het bijzondere was dat ik deze etappe niet aan boord van de Urania voer, maar als Chief Officer op de Spirit van Bermuda. Ik heb deze etappe geruild met Sarah, die mijn plek in heeft genomen op de Urania. We wilden allebei graag een keer op elkaars schip varen en hebben allebei genoten van een prachtige ervaring.
De Spirit van Bermuda is een langsgetuigde driemaster van 95 voet. Het schip is 1 jaar oud en vaart met jeugd uit Bermuda. De kapitein is Chris Blake, die hiervoor kapitein op de Endavour is geweest. De trainees komen uit verschillende lagen van de bevolking en betalen zelf of worden gesponsord.
Omdat ik geruild had met Sarah, moest ik gelijk ook al haar taken overnemen. Vooral de eerste dagen werd ik behoorlijk in het diepe gegooid met niet meer dan een dagschema, een theeschema voor de kapitein en 12 trainees die volledig bereid waren mij op de proef te stellen. Gelukkig waren er nog wel 4 andere vaste bemanningsleden om alles aan te vragen, maar ik mocht verder alles zelf doen. Dit leidde tot bijzondere taferelen, waarbij iedereen op mij aan het wachten was om de lunch aan te kondigen, terwijl ik geen idee had dat ik dat moest omroepen.
Het was een geweldige ervaring, en ik heb weer een heleboel geleerd. Daarnaast heb ik aangetoond dat de Spirit van Bermuda binnen een half uur schoon gemaakt kan worden. Dan ook kinderen uit Bermuda ook anderhalf uur onderhoud kunnen plegen. En dat Sarah eigenlijk heel aardig is en ik heel streng kan zijn als je niet meewerkt. Niet alle trainees vonden me aardig na deze week, maar dat is ook niet de taak van een oudste officier. Een oudste officier is er voor om te zorgen dat de dagelijkse dienst wordt uitgevoerd. Voor dat ik daarheen ging was ik vastberaden om me niet het kaas van het brood te laten eten en dat heb ik dus ook niet laten doen. Daarnaast ervaren hoe men op civiele schepen de navigatie uitvoert, met een elektronische kaart deze keer. Een iets te technisch verhaal, maar voor een Master in de Navigatie-technologie een heel interessante ervaring. Daarnaast hebben we de race gewonnen, de Urania was helaas tweede, maar de Urania is overal eerste geworden in race 2 en 3.
Halifax was onze eerst en enige haven in Canada, en onze laatste haven in Noord-Amerika. Een goed georganiseerde sail die vooral in het teken van afscheid nemen stond. We hebben het op een uitgebreide en feestelijke manier afgesloten. Onder meer met een after-crewparty en een daverende parade of sail. Na afscheid te hebben genomen van de nieuwe vrienden en kennissen in de Amerikaanse Tall Ship Challenge, nu op weg naar mijn familie, vrienden en kennissen thuis. Iets waar ik inmiddels ook wel aan toe ben, moet ik toegeven.
Ik kom er weer aan. Nog een tussenstop in Plymouth en dan hopelijk voor 10 augustus weer terug in Nederland. Ik hoop jullie allemaal dan weer te zien en geef nog een Heads-up op deze log voor ik er ben.
Groeten Jan
en ik ook
Papa -
19 Juli 2007 - 09:01
Willy:
Geweldige ervaringen Jan. Behouden vaart op die grote plas.
gr. Willy